logo HNFacebook HN YouTube HN Google + HN Twitter HN Pinterest HN
Foto Gallery Film Presentatie

+31(0)6 - 45536143

  Wat is houtskeletbouw

Waarom kiezen voor houtskeletbouw?
Houtsoorten
Isolatiematerialen
Ramen en deuren
Glas
Afwerking
Architect
Uw voordelen voor houtskeletbouw
Casco-woning, combinatie casco/sleutelkaar, of sleutelklaar.
Nadelen van houtskeletbouw
houtskeletbouw
Buitenwand van een houten woning of chalet
 

Waarom kiezen voor  houtskeletbouw? Op

Het wonen in een huis dat compleet* is gebouwd in houtskeletbouw heeft een aantal belangrijke voordelen. Deze voordelen komen voort uit het feit dat houtskeletbouw zeer veel mogelijkheden biedt en gewoon de beste keus is voor een houten woning.
(* met compleet wordt hier verstaan dat de buitenwandafwerking ook wordt gedaan met hout of een stucwerk.)

 • Een houten huis is wooncomfort

Wonen in een houten huis is kiezen voor een lifestyle. Door de goede isolerende eigenschappen van hout bespaart u jaarlijks op uw energiekosten, hetgeen met de huidige energie-prijsstijgingen een groot voordeel is. Een houten huis is zomers koel en ´s winters aangenaam warm. Dit komt omdat een houtskeletbouwwoning "anders warm" aanvoelt. De wanden en het dak zijn gevuld met isolatie. Dit levert een constante aangename temperatuur.

 • Een houten huis heeft uitstraling

Wonen in een houten huis in houtskeletbow is kiezen voor een huis met een natuurlijke uitstraling. Met hout zijn allerlei mogelijkheden te realiseren. U kunt dat zien bij de vele voorbeelden op deze website.  

Een schitterend houten huis met geweldige uitstraling.
 • Een houten huis is licht bouwen

Een woning in houtskeletbouw is ongeveer 20%-25% lichter dan de traditionele bouw. Hierdoor kunt u mogelijk weer besparen op de funderingskosten doordat deze lichter uitgevoerd kan worden.

 • Een houten huis heeft een snelle bouwtijd

De prefab-skeletwanden worden in de fabriek opgebouwd. Hierdoor is het mogelijk om met een paar dagen de woning al overeind te hebben staan en al met de afwerking te beginnen. Een mobiele kraan is dan meestal alleen de eerste dagen nodig voor het lossen en het neerzetten van het houtskelebouw framewerk.

Houtskeletbouw is een snelle bouwmethode. Na het opzetten zal de woning binnen een periode van 10-12 weken geheel klaar zijn. Een HSB-woning is dus sneller voor bewoning gereed dan een woning die traditioneel gebouwd wordt. Door de snelle bouwtijd wordt tevens bespaard op de bouwrente.

 • Een houten huis wordt droog gebouwd

De productie van houtskeletbouw vindt plaats in een fabriek. Deze productietijd vervalt op de bouwplaats. Hierdoor levert onze houtskeletbouw tijdswinst op, en het komt de kwaliteit van alle bouwmaterialen ten goede.

 • Een houten huis is oog hebben voor duurzaamheid

Bouwen met hout is duurzaam bouwen. We kunnen gerust stellen dat hout een uiterst duurzaam materiaal is dat vele honderden jaren mee kan gaan.

Een voorbeeld  van een houten huis uit 1400-1500.

Ook het productie- en bouwproces is milieuvriendelijk tov de traditionele bouw. Hout is een vernieuwbare grondstof zonder schadelijk productieproces. Dat kan van de meeste andere bouwmaterialen -ondanks goede bedoelingen- niet gezegd worden!

Vanwege het belang van duurzaamheid hebben wij een aparte pagina voor duurzaam bouwen. Hier staan allerhande zaken die voor u van belang kunnen zijn over duurzaam bouwen.

 • Een houten huis is betaalbaar.

Een standaard woning in houtskeletbouw is gemiddeld genomen 5%-10% goedkoper dan de traditionele bouw. Uiteraard is dit wel afhankelijk van het ontwerp en technische uitvoering. Elk huis is zo duur te maken als men zelf wil.

 • Een houten huis geeft een flexibele bouwstijl

Qua ontwerp heeft u in zekere zin de vrije hand. Uiteraard dient elk ontwerp getoetst te worden qua berekeningen maar er is heel veel mogelijk. De ontwerpvrijheid is vrijwel onbeperkt. Of u nu kiest voor hoeken of een ronde vorm, alles is bespreekbaar. Mocht er in een later stadium sprake zijn van een aanpassing of  aanbouw dan kan dit veelal in dezelfde bouwstijl. Bij een interne aanpassing is het zelfs mogelijk om materialen her te gebruiken.

  Houtsoorten Op

Er zijn verschillende soorten hout die ieder zo hun toepassing hebben. Voor het houtskeletbouw framewerk gebruiken we een goede vurenhout. (abies alba). Er zijn in overleg ook andere houtsoorten bespreekbaar maar onze skeletframes zijn standaard met vurenhout uitgevoerd en vormen zo een goede en solide basis voor uw woning.
De afwerking aan de buitenzijde wordt standaard uitgevoerd met  vurenhouten logs van 4cm die met drie lagen behandeld is. Ook kan er gekozen worden voor een lariksafwerking die zowel onbehandeld als behandeld aangebracht kan worden. Qua uiterlijk kan men ook kiezen voor een potdekselafwerking. Dat geeft weer een andere uitstraling dan gestapelde logs. U ziet, er zijn vele mogelijkheden voor de afwerking in hout van de buitengevel.
Ook voor de binnenwandafwerking zijn er diverse mogelijkheden. Zo kunt u kiezen voor een houten binnenwandafwerking of een afwerking met gipsplaten die u naderhand zelf nog afwerkt met een toplaag.
Wat houtkeuze leveren wij vuren wandbekleding maar ook wit-eiken wandbekleding. Het wi-eik is een kwalitatief zeer hoogwaardig product met een zeer sjieke uitstraling zoals u kunt zien op onderstaande.

Wit-eik voor binnen- of buitenwandafwerking
 

Isolatiematerialen Op

Isolatie is een belangrijk onderdeel van de houtskeletbouwwoning. Het type en de dikte zijn medebepalend voor de EPC-waarde. Met de  ”standaard” verkrijgbare materialen is de dikte maatgevend. Hoe dikker hoe beter. Er zijn ook andere isolatiematerialen die met een dunnere laagdikte een hogere isolatiewaarde halen. Dit is een afweging in het kostenplaatje. Wij werken veelal met natuurlijke isolatiematerialen. Standaard werken wij met een minerale wol maar ook andere materialen worden door ons gebruikt of kunenn gebruikt worden zoals:

 • Thermo-hennep
 • Schapewol
 • Houtvezel
 • Vlas
 • Gerecycled katoen
 • Cellulose
 • Papiervlokken

  Ramen en deuren Op

Over de kwaliteit van ramen en deuren hoeft u zich bij ons geen zorgen te maken. Deze zijn van een zeer goede kwaliteit. Wij kunnen ramen en deuren leveren in elke gewenste maat en vorm. In onze houten woningen werken wij standaard met HR++ glas voor de ramen en deuren.
Het is moeilijk om kwaliteit in woorden te vangen. Maar woorden zoals passie, vakmanschap en liefde voor het vak, waarborgen een goede kwaliteit. Al onze ramen en deuren voldoen aan het Nederlandse bouwbesluit.
Onze ramen en deuren kunnen worden geleverd in enkel-, dubbel- en tripelglas. Afhankelijk van de functie en de gestelde eisen die worden gevraagd. In onze houten huizen worden standaard draai-kiepramen geleverd met duits hang- en sluitwerk. Dit hang en sluitwerk is van een zeer degelijke kwaliteit en ook deze voldoen aan de gestelde normen.
Hebt u eigen wensen en voorkeuren voor ramen en deuren? Maak het ons bekend en wij zorgen voor de uitvoering hiervan. Ook voor ramen en deuren geldt dat er zeer veel mogelijk is.

  GlasOp

Voor houten huizen zijn er diverse keuzemogelijkheden voor glas cq glas-isolatie. Standaard leveren wij onze houten huizen, voor zowel de houtskeletbouw als de houtstapelbouw, met HR++ glas.
De onderstaande soorten isolerend glas kunnen door ons worden geleverd.

 • Gewoon dubbel glas
 • HR+ glas
 • HR++glas
 • HR+++glas* (zie ook onze pagina “duurzaam bouwen””.
Principe werking van dubbel glas.

Keuze glas-isolatie

De zogeheten U-waarde van het glas bepaalt hoe goed uw glas isoleert. Hoe lager deze waarde hoe beter de isolerende werking. HR+++ glas is uit oogpunt van energiebesparing de beste keuze. Maar vanwege de hoge kosten wordt het alleen gebruikt voor woningen waarin de hoogste energiebesparing wordt nagestreefd. In passieve woningen of nul-energie woningen wordt dit dan ook veelal gebruikt. HR++ glas biedt bijna net zo'n hoge energiebesparing, maar tegen lagere kosten. HR++ wordt dan ook het meest gebruikt.

  Afwerking Op

Onze afwerking in de houtskeletbouw is van een zeer hoog niveau. Zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde wordt deze afwerking zorgvuldig gedaan. Op onderstaande foto ziet u een afwerking met daarbij de keuze van de klant om plafondbalken in het zicht te hebben. Deze plafondbalken worden door onze vakmensen netjes afgewerkt.

Zeer complete afwerking

  Architect Op

Voor het ontwerpen van een huis is het nodig dat het huis uitgewerkt wordt op tekening. Deze tekeningen zijn allereerst nodig voor de aanvraag van een vergunning. Wij kunnen tekeningen voorzien die nodig zijn voor de aanvraag van een vergunning.
Ook bieden wij onze klanten de optie om een één op één contact te hebben met de architect bij de klant thuis. Deze kan dan in een persoonlijk gesprek de wensen bespreken en voor zover mogelijk zoveel mogelijk verwerken in een eerste tekening. Het grote voordeel is dat de toekomstige woning direct zichtbaar wordt en in overleg aanpassingen gemaakt kunnen worden. Deze gesprekken worden altijd zeer gewaardeerd.

Van schets tot defintief ontwerp

  Uw voordelen voor houtskeletbouw Op

 • Met onze houtskeletbouw heeft u een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Met onze houtskeletbouw heeft u een constructief hoogwaardige bouwmethode
 • Met onze houtskeletbouw zijn verschillende bouwstijlen en indelingen zijn persoonlijk in te vullen
 • Met onze houtskeletbouw heeft u een korte bouwtijd en dat betekent minder bouwrenteverlies
 • Met onze houtskeletbouw heeft u voor onze standaard woningen dak-houtskeletbouw elementen zijn voorzien van 200 mm isolatie
 • Onze houten woningen worden standaard uitgevoerd met HR++ isolatie glas
 • Met onze houtskeletbouw heeft u lage energiekosten door optimale isolatie
 • Een houten huis is duurzaam en milieuvriendelijk
 • Houtskeletbouw is een droge bouwmethode
 • Een houten huis geeft een gezond leefklimaat
 • Uitstekende geluidsisolatie
 • Zekerheid van kwaliteit
 • Hoge brandwerende kwaliteiten
 • Onze houten woningen kunnen worden uitgevoerd met hang- en sluitwerk met politiekeurmerk veilig wonen
 • Met ons heeft u een betrouwbare bouwpartner die ook nazorg verleent indien dat nodig is.

  Casco-woning, combinatie casco/sleutelkaar, of sleutelklaar. Op

Bij ons kunt u terecht voor een woning in casco-bouw tot sleutelklaar en alles wat daar tussen zit.

Casco woningbouw

Een woning laten bouwen is een hele investering, maar als u toch de beste kwaliteit voor een lage prijs wilt, en u bent zelf handig, of heeft handige behulpzame mensen in uw omgeving, dan is casco woningbouw wellicht iets voor u. In het geval van casco woningbouw verzorgt u zelf de uiteindelijke aftimmering en inrichting, waardoor u volledig de vrije hand hebt.
Casco wil zeggen dat wij de ruwbouw doen. De gehele afwerking van de woning komt dan voor uw eigen rekening. Wij bouwen de woning zover dat deze wind- en waterdicht is. De dakpannen zijn dan gelegd en kozijnen, ramen, deuren en glaswerk zijn aangebracht.
Alle werkzaamheden die normaal gesproken vallen onder de afbouwfase, zullen dan door u zelf geregeld moeten worden. U moet dus rekening houden met binnen en buitenwandafwerkingen, binnendeurkozijnen, afwerkvloeren, stucwerk, installatiewerk, tegelwerk, sanitair, aftimmerwerk, schilderwerk, de trap en andere bijkomende werkzaamheden die voor uw eigen rekening komen.
Houd er rekening mee dat het bouwen van al deze onderdelen veel tijd kost en specialistische kennis vergt als u het zelf wilt doen. Als u het uitbesteedt, krijgt u te maken met veel verschillende toeleveranciers en veel onoverzichtelijk papierwerk.
Kortom: Pas op voor verkeerde zuinigheid, want u bent zelf verantwoordelijk voor de in eigen beheer uitgevoerde werkzaamheden.
Voor meer informatie over cascobouw, zie ook www.cascobouw.nl

Een combinatie van cascobouw / sleutelklaar

Natuurlijk heeft u bij ons de mogelijkheid om te kijken naar een tussenweg tussen cascobouw of sleutelklaar. In een gezamelijk overleg kunnen we dan kijken welke werkzaamheden u in eigen beheer wilt uitvoeren en welke werkzaamheden u door ons wilt laten uitvoeren.

Sleutelklaar

Sleutelklaar wordt door bouwend Nederland verschillend geïnterpreteerd. Grofweg betekent het dat de woning geheel afgebouwd wordt, maar vaak blijken meerdere zaken toch niet inbegrepen te zijn. Dat geeft niet, mits maar duidelijk gemaakt wordt waar u als klant aan toe bent. Op die manier wordt u niet onaangenaam verrast.

  Nadelen van houtskeletbouw Op

De nadelen die men weet te noemen zijn vaak vooroordelen die met enige kennis van houtskeletbouw voldoende kunnen worden gepareerd.
Hieronder wat nadelen van houtskeletbouw met daarbij mogelijke oplossingen.

 • In een houtskeletbouw zijn de verdiepingsvloeren gehorig!  Met simpele aanpassingen zoals bijv. een rubber laag kan contactgeluid zeer sterk vermindert worden.
 • Een houten woning vergt veel onderhoud! nee, het houtskeletbouw framewerk zit droog weggewerkt en daar is geen onderhoud voor nodig. Wat de buitengevel betreft kan deze wel meer onderhoud vergen dan een stenen woning. Maar er zijn voor de afwerking van de buitengevel ook houtsoorten die nauwelijks onderhoud vergen. Wel belangrijk is de waterafvoer. Het hout mag niet vochtig kunnen blijven. De detaillering is dan ook erg belangrijk maar bij ons in goede handen.
 • Een houten huis krimpt: dat klopt. Een houten huis zal na oplevering verder indrogen waardoor het huis inzakt. Hiermee wordt tijdens de productie rekening mee gehouden zodat u daar zelf geen zorgen om hoeft te maken. Het is een vaststaand gegeven waar normaliter geen problemen van komen.

U ziet het: Nadelen die de ronde doen over houtskeletbouw blijken geen echte nadelen te zijn maar zijn veelal een gevolg van onvoldoende kennis van houtskeletbouw.

Fluitersweg 36A | Apeldoorn | +31(0)6 - 45536143 | Algemene voorwaarden

x7 Oradea