logo HNFacebook HN YouTube HN Google + HN Twitter HN Pinterest HN
Foto Gallery Film Presentatie

+31(0)6 - 45536143

  Houten huizen  / log huizen / blokhuizen

Pluspunten houtbouw
Kosten houten woning
Kosten houtbouw of steen
Duurzaamheid houten woning
Onderhoud houten woning
Oplevering houten woning
Brandveiligheid houten woning
Voorschriften houten woning
Verkoop houten woning
Wandafwerking houten woning
Zelfbouw houten woning
Ontwerptekening houten woning
Levertijd houten woning
Houtsoorten
Woningtype

Aankoop kavel
Locatie kavel
Houtbehandeling
Nederland en Europa
Zonne-panelen
Dakbedekking
Dakkapel
Isolatie van de woning
Vloerverwarming
Kwaliteit kozijnen en beglazing
Milieu
FSC hout
Opbouw
Bouwmethodes
 

Pluspunten houtbouw Op 
Hieronder staan een aantal punten die een overweging kunnen zijn om te kiezen voor een houten woning of chalet. Te denken valt aan:

 • Een korte bouwtijd
 • betaalbaar bouwen
 • een sfeervolle uitstraling
 • milieuvriendelijk bouwen
 • natuurlijke schoonheid en uitstraling
 • duurzaam en oerdegelijk
 • onderhoudsvriendelijk
 • gezond woonklimaat
 • uiterst flexibel bouwen
 • recyclebaar
 • ecologisch verantwoord

Kosten houten woning Op 
De totaalprijs van een houten woning is afhankelijk van vele verschillende factoren. Het is daarom lastig om zomaar een prijs af te geven daar er behoorlijk wat variabelen zijn die de uiteindelijke prijs bepalen.
Enkele daarvan zijn:

 • soort fundering
 • inhoud en indeling van de woning
 • wand afwerking
 • gebruikte houtdiktes
 • wensen klant t.a.v. afwerkiningsniveau; moet de woning casco worden opgeleverd of sleutelklaar
 • locatie van de woning
 • bereikbaarheid van de bouwplaats
 • land waar gebouwd moet worden i.v.m. lokale bouweisen, wanddikte i.v.m. klimatologische omstandigheden etc.
 • complexiteit van het ontwerp
 • Door de grote keuzemogelijkheden in opleveringsniveaus van casco tot sleutelklaar bepaalt u zelf deels de prijs. Daarnaast is bouwen in hout veel goedkoper dan de traditionele bouwmethoden doordat o.a. de bouwtijd veel korter is.

Kosten houtbouw of steen Op 
Nee, een houten woning is doorgaans 5-10% goedkoper dan een traditioneel gebouwde woning. Dit wordt grotendeels veroorzaakt doordat er veel minder manuren nodig zijn voor het bouwen van een houten woning. Er is  nagenoeg geen vertraging door regen- of vorstverlet. Bovendien kan doorgaans worden volstaan met een lichtere fundatie omdat het totaal gewicht van een houten woning veel minder is dan van een baksteen/betonnenhuis, waardoor de funderingkosten lager kunnen zijn.

Duurzaamheid houten woning Op 
Afhankelijk van de afwerking, de locatie en het onderhoud van het huis zal een houten woning zeker tussen de 50 en 300 jaar meegaan. Zelfs al zou u de buitenkant van het houten bouwobject geheel onbehandeld laten, dan zal de woning nog zeker tientallen jaren staan.
Daarbij komt dat hout een relatief licht, maar zeer sterk materiaal is. Dit maakt een houten woning tot een veilig en duurzaam onderkomen. Een degelijk gebouwd houten huis is zelfs aardbeving bestendig!
Als u zou kiezen voor een lariks afwerking aan de buitenzijde van de woning heeft u nagenoeg geen onderhoud omdat lariks niet behandeld hoeft te worden. Wel dient u er dan rekening mee te houden dat het lariks verkleurt. Wilt u dit niet dan is het verstandig het te lakken zodat de kleur gehandhaafd blijft.

Onderhoud houten woning Op 
Al het houtwerk dat aan de buitenzijde van de woning zit en in aanraking komt met “ buiten’’ wordt gebeitst en gelakt. Een plank aan de buitenzijde van de gevel wordt aan de buitenzijde en onder en bovenzijde gebeitst/gelakt zodat het regenwater niet naar binnen kan. Hiermee wordt de aansluiting tussen de planken extra beschermt en worden er geen witte naden zichtbaar. Dit is wel het geval als er pas gebeitst/gelakt word nadat alles is gemonteerd. Dan kunt u op belangrijke plaatsen geen bescherming bieden aan het hout.
 Bij het gebruik van halfdekkende beits is het raadzaam om de de woning zo om de 4 tot 7 jaar opnieuw in de beits/verf te zetten.
Volledig transparante beits is minder beschermend en zal vaker opnieuw aangebracht moeten worden. Maar...zelfs al zou u de buitenkant van de houten woning helemaal niet behandelen en onbewerkt laten, dan nog zal het bouwwerk nog zeker tientallen jaren staan.
Dit zijn globale richtlijnen; de locatie en de weersomstandigheden ter plaatse bepalen de exacte tijds-intervallen. Het is altijd aan te raden jaarlijks een inspektie te doen en eventuele kleine scheurtjes of kiertjes welke kunnen ontstaan door het 'zetten 'van het hout ,direct dicht te beitsen/schilderen Verder zullen in het begin af en toe ramen en/of deuren moeten worden versteld die door het 'zetten' van het hout zijn gaan klemmen

Oplevering houten woning Op 
Wij kunnen in principe een woning compleet ingericht opleveren. U zou er dan zou in kunnen trekken. Vaak kiest men voor een andere mate van oplevering en wordt ons gevraagd de complete houten woning te leveren inclusief dakbedekking en hwa. Het houten huis of houten chalet is dan dak en winddicht. De binnen- en buitenwanden zijn afgewerkt evenals een verdiepingsvloer.

Brandveiligheid houten woning Op 
Hoe raar het ook klinkt maar een hout reageert uitstekend op vuur en hitte. Het maakt n.l. een laagje houtskool, welke een hitteschild vormt. Het oppervlak verkoolt, terwijl het daaronder liggende hout zijn stabiliteit veel langer behoudt dan een traditioneel gebouwde woning.
Daardoor is er meer tijd om de mensen uit een brandend huis te evacueren. Bovendien komen er bij brand van hout weinig giftige gassen vrij.
Is de brandverzekering voor een houten woning duurder dan voor een traditioneel gebouwde woning?
Nee, dit is niet het geval. De premie voor de brandverzekering is nagenoeg gelijk aan de premie die u zou betalen voor de brandverzekering van een stenen huis. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de doorgaans veel lagere herbouwwaarde van de woning.

Voorschriften houten woning Op 
In nederland moet iedere woning voldoen aan het bouwbesluit. Toch kan elke gemeente zo weer zijn eigen voorschriften hebben waar aan moet worden voldaan. Daarbij, niet elke gemeente staat de bouw van een houten woning echter toe. Veelal moeten de woningen op vrijgegeven kavels voldoen aan een bepaald beeld en moeten ze gebouwd worden in de materialen, stijl en kleuren die de gemeente heeft aangegeven.
Steeds vaker komt het echter voor dat er projecten gerealiseerd worden waarin het bouwen in hout juist gestimuleerd wordt. Met het oog op de milieutechnische en ecologische voordelen van bouwen in hout zal deze bouwwijze zeer waarschijnlijk vaker gestimuleerd gaan worden.
Wij bouwen ook veel in een aantal landen in europa waar de voorwaarden voor het plaatsen van een houten huis vaak een stuk ruimer en eenvoudiger zijn dan in Nederland.

Verkoop houten woning Op 
Omdat een houten woning voor veel mensen toch iets speciaals is, geeft dit de woning een meerwaarde. Zeker in deze tijden van mileubesef en de drang naar ecologisch verantwoord en Co2 neutraal bouwen, spreekt een houten huis zeer tot de verbeelding. Hoeveel deze waarde zal zijn wordt bepaald door een taxateur. Een taxateur bepaalt aan de hand van diverse gegevens de verkoopwaarde.

Wandafwerking houten woning Op 
Voor de binnenzijde van de woning heeft u de keuze uit een legio aan afwerkingsmogelijkheden. U bepaalt zelf hoeveel u van het hout wilt blijven zien. Ook kunt u kiezen het hout op kleur te laten door het alleen te kleurloos te lakken maar u kunt het hout ook van een kleur voorzien.
Elke vorm van afwerking is mogelijk. Dus ook modern ogende, glad afgewerkte wanden. Hiervoor kunnen de wanden o.a. bekleed worden met gipsplaat en worden gestuced. Ook steenstrips, verf en tegels zijn mogelijk.
Ook de buitenkant van de woning hoeft niet geheel van hout te zijn. U kunt hierbij denken aan bv gedeeltelijke afwerking in pleisterwerk aangebracht op voorzetwanden. Zie hiervoor de voorbeelden bij “ stucadoor’’.

Zelfbouw houten woning Op 
Ja, dit is absoluut mogelijk, maar wij zullen dit bij de grotere huizen zeker niet adviseren.
Voor zelfbouw zijn twee zaken belangrijk. Te weten:

 • beschikt u over voldoende aaneengesloten tijd om uw woning geheel zelf te bouwen en
 • beschikt u over voldoende bouwtechnisch inzicht om de klus te klaren.

Bij het zelfbouwen kunt u natuurlijk wel kosten besparen. Een nadeel hiervan is dat garantie op de woning vervalt. U bent dus zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van de woning en eventuele gevolgen naderhand.
Als u liever toch wat hulp wilt, dan is zelf bouwen onder begeleiding en assistentie van een begeleider ook mogelijk.  Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld casco bouw.

Ontwerptekening houten woning Op 
In eerste instantie is een schetstekening met de belangrijkste hoofdmaten voldoende. Op basis daarvan kan er een voorlopige prijs gemaakt worden. Als u daarna kiest voor ons kan er een definitieve tekening gemaakt worden voor de productie.
Hoewel er op de website veel woningen staan kan er altijd een eigen ontwerp ingediend worden. Mocht er een houten huis of houten chalet bij staan die 1 op 1 gebruikt kan worden dan scheelt dat natuurlijk in de kosten. Toch blijkt in de praktijk veelal dat men zijn eigen indeling en vorm kiest. Voor ons is dat geen enkel probleem. Laat u vooral inspireren door de vele voorbeelden op deze website.
Voor de houtbouw wordt de bouwtekening afgestemd op uw specifieke wensen. Wij maken hiervoor gebruik van geavanceerd teken- en ontwerpsoftware (CAD) speciaal ontwikkeld voor houtbouw.

Levertijd houten woning Op 
Afhankelijk van de omstandigheden en de grootte van de woning is de bouwtijd doorgaans tussen de 2 en de 6 weken (excl. de tijd voor de aanleg van de fundering waar u doorgaans zelf zorg voor draagt en uiteraard het verkrijgen van de benodigde vergunningen). Uiteraard kan deze periode enigszins worden beïnvloed door inschakeling van meer mankracht.

Houtsoorten Op 
Bij houtskeletbouw wordt het skeletframe veelal geproduceerd in vurenhout. Dit is hout van hoogwaardige kwaliteit die de basis vormt van de woning.
Voor de afwerking kunnen er diverse houtsoorten gebruikt worden. De standaard woningen worden aan de buiten- en binnenzijde afgewerkt met vurenhout (abies alba). Maar ook kan er gekozen worden voor bijv lariks, wit-eik.
Na het zagen en drogen van het hout wordt het hout ook direct behandelt tegen ongedierte en wordt het hout voor het skeletframe ook behandeld tegen brandvertraging.

Woningtype Op 
Het bepalen over hoe u de woning er uit wil laten zien hangt af van uw wensen. Daarom is het verstandig om uw wensen op een rijtje te zetten. Op basis van deze wensen zou u vast een eerste opzet kunnen maken van uw droomhuis of droomchalet. Als u dit eerste ontwerp naar ons opstuurt kunnen wij er een prijs voor maken. Een andere unieke optie is dat wij met onze architect bij u thuis komen om met elkaar uw houten huis of houten chalet op te zetten. We kunnen dan direct en 1 op 1 de voor- en nadelen met elkaar bespreken.

Aankoop kavel Op 
Belangrijk is uiteraard wat uw woonwensen zijn. Denk hier vooraf goed over na.
U dient o.a. vooraf na te gaan of de gemeente welwillend staat tegenover een houten woning. Daarnaast dient u na te gaan wat de bouwvoorwaarden zijn die gelden voor de betreffende kavel. Zo is het van belang te weten wat de maximale inhoudsmaat van de woning is, wat de maximale nokhoogte is, of er eisen zijn aan de te gebruiken materialen of dakbedekkingen etc. Dit kan van gemeente tot gemeente sterk verschillen.

Locatie kavel Op 
Als er gebouwd mag worden is wat ons betreft elke locatie geschikt. Zo hebben wij een woning gebouwd boven in de bergen met een helicopter. Deze opdracht was geen probleem, wel een uitdaging. Maar dat geldt voor elke woning. De locatie kan het wel wat lastiger maken. Uiteraard word er gekeken naar de klimaatomstandigheden, luchtvochtigheid etc. Dit kan per land behoorlijk verschillen. Zo is het in zuidelijke landen zoals bijv italie in de zomer veel warmer. Met ons houtskeletbouwsysteem is dat geen enkel probleem. Wij passen de woning aan op de klimaatomstandigheden van de bouwlocatie.
Geisoleerde wanden met 30cm isolatie is geen enkel probleem. De totale buitenwand is dan ongeveer 40cm. Zie daarvoor bij duurzaam bouwen bij buitenwanden.

Houtbehandeling Op 
Ja, het hout is vooraf in de fabriek behandeld tegen insecten en ander ongedierte en tegen brandvertraging. Dit laatste is heel belangrijk bij het skeletframe om dat dit het hart van de woning is. Ook kan het gevolgen hebben voor de verzekering als dit niet gebeurt is. Of het gebeurt is kunt u zien aan de kleur van het skeletframe.
 Dit proces van bescherming gebeurt al in de drogerij, waardoor de middelen goed in het hout trekken.
Voordat de houtdelen gebruikt worden, worden zij op de bouwplaats grondig gebeitst. Dit om te zorgen dat de houtdelen die met elkaar in contact komen ook behandeld zijn en er zodoende een grotere weerbestendigheid ontstaat.

Nederland en Europa Op 
De woningen en chalets die door ons gebouwd worden kunnen geplaatst worden in heel europa. Itale, frankrijk, belgie en nederland zijn een aantal landen waar al diverse woningen zijn gebouwd. Wij hebben daarin internationale ervaring.

Zonne-panelen Op 
Dit is absoluut mogelijk en zelfs ook aan te raden, even als zonneboilers/buizen en of warmtepompen. Deze kunnen er voor zorgen dat u geheel zelf-supporting kunt zijn op het gebied van energie. Lees hierover meer op onze pagina “duurzaam bouwen’’ wat er allemaal mogelijk is op het gebied van duurzaam bouwen.

Dakbedekking
Op 
In principe is elke vorm van dakbedekking mogelijk. Of u nu shingels wilt, of dakpannen, of dakpanplaten, of eiken daksingles of riet! Elk dak wordt dusdanig gebouwd dat het sterk genoeg is voor de dakbedekking. Elk type dakbedekking heeft ook weer zn eigen uitstraling in combinatie met het houten huis of houten chalet.

Dakkapel Opdk
Het plaatsen van dakramen of dakkapellen is in principe altijd mogelijk. Het kan zijn dat een gemeente een voorschrift heeft voor de bouwvorm van het dak. Om dan ruimte te winnen en het leefoppervlak te vergroten kan gekozen worden voor een dakkapel.
Ook geeft een dakkapel of een dakraam weer een andere uitstraling aan de woning dan alleen een pannendak.

Isolatie van de woning Op 
Voor een goed geisoleerde woning raadden wij een houten woning in houtskeletbouw aan.  een dergelijke woning kan zeer goed geisoleerd worden zodanig dat ruimschoots kan worden voldaan aan de te behalen isolatienormen. Afhankelijk van de gebruikte houtdiktes voor het skeletframe en het soort isolatiematerialen worden eenvoudig EPC waardes van minder dan 0,4 behaald.
Behalve dat er goed geisoleerd kan worden heeft een houten woning ook een uitstekende warmte-isolatie. Het warmte-isolerende vermogen is maar liefst zes maal groter dan bij de traditionele baksteenbouw en twaalf maal groter dan betonbouw.
Wanneer een stenen huis in de winter wordt opgewarmd, nemen de wanden eerst een groot deel van de warmte op. Bij houtbouw wordt de binnenlucht echter meteen verwarmd, omdat hout veel minder massa heeft dan steen. In combinatie met goede isolatie, resulteert dit in een warm huis in de winter en een lagere energierekening. In de zomer is een houten huis, door deze redenen, juist koel. Anders dan stenen, houdt het hout zelf nauwelijks warmte vast, waardoor de woning snel afkoelt.
Afhankelijk van de plaats waar de woning wordt gebouwd, kan het aan te bevelen zijn de woning op een aangepaste wijze te bouwen, bijvoorbeeld in hout-spouw-bouw met daar tussen isolatiemateriaal. Dit is echter voornamelijk bedoeld voor extreem koude omstandigheden.
Ook kan gekozen worden voor een extra isolatielaag aan de binnenzijde van de woning, welke dan weer naar wens kan worden afgewerkt met hout of bijvoorbeeld gips. Een andere optie bij houtskeletbouw is dat er  bijv een exta geluidsisolatie kan worden voorzien mocht dat wenselijk zijn.

Vloerverwarming Op 
Op de beganegrond vloer wordt dan veelal gekozen voor een tegelvloer. Op deze wijze is er een gelijkmatige warmte en geen gevaar voor kromtrekken en openstaan van de vloer.

Kwaliteit kozijnen en beglazing Op 
In de woningen word standaard HR++ glas gebruikt. Ook plaatsen wij in de woningen standaard draai-kiepdramen. Het glas kan geleverd worden zonder roede, tussen het glas, maar ook met roedeverdeling tussen het glas. Optioneel kan gekozen worden voor triple-glas. Het beslag is van duitse makelij en voldoet aan de nederlandse normen tbv het bouwbesluit en kan geleverd worden met politiekeurmerk. Optioneel kan er ook gekozen worden voor optimale veiligheid klasse 3.

Milieu Op 
Gezien het feit dat er voornamelijke met natuurlijke materialen gewerkt heeft dit als gevolg een lage milieubelasting. Bovendien is dit afval her te gebruiken of te composteren. Hierdoor kan derhalve in principe C02 Neutraal worden gebouwd.
De verwerking van hout vergt zo’n zes keer minder energie dan die van beton en twintig keer minder energie dan die van staal. Daarnaast heeft hout een goede isolerende waarde, waardoor het energieverbruik minimaal is.
Hout is bovendien het enige bouwmateriaal dat gebruikt kan worden zonder definitieve aantasting van de natuur (mits er uiteraard herbebossing plaatsvindt). De bomen helpen tijdens hun groei de hoeveelheid kooldioxide in de lucht te verminderen. Door gebruik te maken van hout helpen we dus indirect het broeikaseffect te verminderen.
Hout leeft en creëert een aangename woonomgeving. In een houten woning ontstaat een goed leefklimaat, d.w.z. een goede balans tussen vochtigheid en frisse lucht. Hout heeft namelijk een vochtregulerende werken wat een positieve uitwerking heeft op de gezondheid.

FSC hout Op 
Het hout dat wij gebruiken komt uit de bossen/bergen van transilvanie. Al deze bossen worden beheerd door Ro-silva. Hierdoor wordt er op een verantwoorde wijze met het bos omgegaan en wordt er gezorgd voor nieuwe aanplanting. Wij werken dan ook met gecertificeerd FSC hout.

Opbouw Op 
Voor zowel houtskeletbouw als houtstapelbouw raden wij veelal aan om dit door ons te laten uitvoeren. De afwerking kan wel in eigen beheer gedaan worden. De reden dat wij de opbouw veelal zelf willen uitvoeren is vanwege de zekerheid van het eindresultaat en het voorkomen van teleurstellingen. Het opbouwen van een houten woning, of dit nu in houtstapelbouw of in houtskeletbouw is,  is geen gemakkelijke opgave en vraagt een behoorlijke dosis ervaring. Een kleine vergissing in het begin kan grote gevolgen hebben op het eind.

Bouwmethodes Op 
Zoals u ondertussen hebt kunnen zien en lezen gebruiken wij twee bouwmethodes. U kunt bij ons terecht voor zowel houtstapelbouw als houtskeletbouw.
Bij de houtstapelbouwmethode werken met handcrafted (ronde) logs die dusdanig bewerkt worden dat ze netjes in elkaar passen. Hierdoor is elke log uniek. Deze bouwmethode geeft een robuust uiterlijk met een natuurlijke uitstraling.
Bij houtskeletbouw is er sprake van een basisskeletframe waar tegen de buitenwandbekleding en de binnenwandbekleding wordt gemonteerd. Uiteraard kan een houtskeletbouw frame zeer goed geisoleerd worden en worden voorzien van spouwruimtes.

Loghuizen

Contact

Fluitersweg 36A,
Apeldoorn
Fabriek
Tel.:    +31(0)6 - 45 53 61 43
Kantoor
Tel.:    +31(0)6 - 42 02 68 55
B.g.g.: +31(0)55 - 711 00 24
info@houtbouw-nederland.nl
www.houtbouw-nederland.nl

Fluitersweg 36A | Apeldoorn | +31(0)6 - 45536143 | Algemene voorwaarden

x7 Oradea