logo HNFacebook HN YouTube HN Google + HN Twitter HN Pinterest HN
Foto Gallery Film Presentatie

+31(0)6 - 45536143

Belangrijke informatie

Graag willen u attenderen op een aantal belangrijke zaken.
Als u zich gaat verdiepen in het bouwen van een houten huis of houten chalet zal het ongetwijfeld zo zijn dat u te rade gaat bij meerdere leveranciers van houten huizen. U zult meerdere leveranciers met elkaar gaan vergelijken. Daarbij kan gekeken  worden naar diverse punten. Bijv.

 • Hoe is de houding van de verkoper?
 • Wat is de informatie die ik krijg?
 • Hoe is de informatie qua inhoud die mij vertelt wordt?

Er van uitgaande dat u weinig of niet bekend bent  met houtbouw kan dat juist de valkuil zijn. Het bouwen van een houten huis vraagt specialistische kennis. Zo is het belangrijk dat er bijv. gelet wordt op de locatie ivm luchtvochtigheid. Ligt het aan het water of niet? Staan er veel bomen in de buurt?  En zo zijn er nog veel meer belangrijke vragen die gesteld moeten worden.
Maar ook belangrijk zijn de specifieke wensen van de klant. Wordt er wel goed naar u geluisterd of probeert men alleen maar zo snel mogelijk wat te verkopen voor de omzet?daarbij de kwaliteit uit het oog verliezend?
Ook garantie is een belangrijk punt bij de aanschaf van een houten huis of houten chalet. Durft men u garantie te geven? Of gaat het zo dat als het eenmaal is opgeleverd u hen niet meer kunt bereiken? Uiteraard is dat pas veelal achteraf te zien maar ja, dan is het vaak te laat.
Zo kan het dus zijn dat u bij verschillende bedrijven een offerte aanvraagt voor een houten huis of houten chalet en verschillende prijzen terugziet van verschillende aanbieders. Voor de hand liggend is het feit dat u direct valt voor de offerte met de laagste prijs. Want wie wil dat niet? Kwaliteit voor eenlage prijs? Maar wat zijn nu de verschillen! Voorkom dat u appels met peren gaat vergelijken. Voorkomen is beter dan genezen en goedkoop is dan veelal duurkoop. Met daarbij de kans dat u een dure teleurstelling rijker bent.
Een schrijnend voorbeeld dat we hebben meegemaakt met mensen die ons benaderd hebben is het volgende. Een echtpaar kocht een bestaande schitterende houten woning met herkomst noord-europa. Keurig in  de verf. Zo op het oog een keurig onderhouden woning. Totdat na een aantal jaren bleek dat de wandopbouw technische mankementen vertoonde en de hoeken compleet verrot waren en wat dan ook zichtbaar was. Een groot probleem voor deze mensen en uiteraard een flinke ontgoocheling. Dit had een droomhuis moeten zijn maar  werd een spookhuis. De reparatiekosten waren navenant.

Bij houtskeletbouw zijn er de volgende belangrijke aandachtspunten:

 • Is het skeletframe behandeldt met een brandvertragend middel? Zo niet, dan kan dat gevolgen hebben voor een verzekering. Een verzekering zal bij afsluiten hierover waarschijnlijk niets melden terwijl het wel in hun algemene voorwaarden staat. U loop dat het gevaar bij een calamiteit niets uitgekeerd te krijgen vanwege het feit dat niet is voldaan aan bijv. brandvertraging.
 • Wat zijn de afmetingen van het skeletframe? Deze zijn bepalend voor de sterkte van de woning.
 • De buitenwanden moeten voorzien zijn aan de buitenzijde met  een ventilatiespouw. Dit voorkomt dat het hout vochtig wordt. Met de spouw wordt het vocht gereguleerd.
 • Wat is de dikte van het skeletframe van zowel de buitenmuren als de binnenmuren? Dit heeft direct te maken met de isolatiewaarde van de woning maar ook met het geluid!
 • Worden de elektrakabels door een extra spouw geleid in de wand of worden deze gewoon tussen de isolatie gepropt? Dit geldt uiteraard ook voor waterleidingen!
 • Worden er dampopen en dampremmende folies gebruikt? Dit is erg belangrijk voor de vochtregulering in de wanden.
 • Zijn de balken van de verdiepingsvloer stevig genoeg uitgevoerd? Als deze niet sterk genoeg zijn kan dit grote gevolgen hebben. In eerste instantie zult u daar geen last van hebben maar als u er eenmaal woont en de vloer blijkt te veren en niet goed te isoleren dan heeft u een groot probleem.
 • Het skeletframe moet zelf helemaal dicht zijn zodat er geen vocht kan binnendringen of ongedierte. Als er vocht kan binnendringen kan het isolatiemateriaal aangetast gaan worden met mogelijke ongewenste geuren die uw huis binnendringen en een afnemende isolatiewaarde. Ook ongedierte is uiteraard niet gewenst.
 • Zelfbouw van het houtskeletbouw is een hele uitdaging. Dit kunt u beter door specialisten  laten uitvoeren. Hierdoor behoudt u tevens garantie  op de constructie.
 • Het tekenwerk kan bij voorkeur gedaan worden door een architect of constructeur die bekend is met houtskeletbouw. Een architect die bekend is met de traditionele bouw in steen houd waarschijnlijk geen rekening met de specifieke eigenschappen bij houtskeletbouw.

Bij houtstapelbouw zijn er de volgende belangrijke aandachtspunten

 • Welke diameter stammen worden er gebruikt? Erg belangrijk is dat er een goede diameter gekozen wordt in verband met de bestemming. Als u er alleen zomers in verblijft in bijv. een vakantiechalet kan er worden volstaan met een kleinere diameter. Gaat u er ook ‘s winters in verblijven dan is een grotere diameter zeer wel aan te bevelen en dienen de stammen onderling ook geisoleerd te zijn.
 • Wat is de kaplocatie van de bomen? Er zijn bedrijven die werken met besmet hout uit bijv. de Oekraine en dat wilt u vast niet hebben in uw droomhuis of droomchalet. Vraag eens naar een certificaat of een keurmerk van het hout zoals bijv.een FSC keurmerk?

U ziet het: let op met wie u in zee gaat. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 

 

 

Home

Contact

Fluitersweg 36A,
Apeldoorn
Fabriek
Tel.:    +31(0)6 - 45 53 61 43
Kantoor
Tel.:    +31(0)6 - 42 02 68 55
B.g.g.: +31(0)55 - 711 00 24
info@houtbouw-nederland.nl
www.houtbouw-nederland.nl

Fluitersweg 36A | Apeldoorn | +31(0)6 - 45536143 | Algemene voorwaarden

x7 Oradea